Rebecka

Provocerad kamrat
Hej allihopa! I dag är det inte den vanliga Binkle som trycker på tangenterna, mitt namn är Matilda. Ni har säkert läst om mig tidigare då jag är en mycket nära vän till Binkle och är även tidigare ägare till Vencedor! 
 
 Jag och Vencedor på Åby för några år sedan.
 
Men nog om mig nu. Anledningen till att jag är med och gästbloggar här är att jag blev otroligt provocerad av ett blogginlägg som Silverbjälke. Där skriver denne om hur dåliga hästar blir till. Till att börja med så beskyller denne ryttarna och hästägarna och inte minst de som skriver att de kan allt på olika hästforum. På sätt och vis kan jag hålla med om att det finns lite väl många experter inom hästsporten, men det finns så många olika sätt att göra rätt på också. Jag kan tycka att det är rätt att använda sig av olika metoder så länge häst och ryttare mår bra av dessa och ingen kommer till skada. Och det är väl faktiskt JÄTTEBRA om man kan ta hjälp av varandra inom sporten? Jag vet själv hur svårt det är att få svar på vissa frågor och då är det väl naturligt att man vänder sig till olika forum. 
 
 
Det hen sedan kritiserade var valet av hingstar man gör när man ska betäcka och det är då jag blir irriterad. Bland annat så påstod hen att man inte skulle blanda bra hoppblod med dressyrblod då hen sett en häst på tävling som hade Corlensky G som morfar och en dressyrhingst som pappa och tyckte det var super korkat. WHY?!?! Jag menar, Briar, Sveriges genom tiderna mest framgångsrika och omtalade dressyrhingst är hoppstammad. Flera av hans avkommor hoppar. Vad är problemet?
 
Briar, e. Magini. Briar fick högsta möjliga poäng på treårstestet i hoppning.
 
Jag kan hålla med hen i åsikten om att man ska välja hingst som kompletterar stoets svagheter, men det är ingen garanti för att avkomman blir bra. Att syssla med avel är som en påse godis, man vet inte vad man får om man stoppar ner handen utan att kolla. Man kan inte välja egenskaper, det är helt och hållet slumpen som avgör. Avkomman kanske får alla de dåliga egenskaper hos både sto och hingst. 
En sak till är stoet. Den är viktigare än hingsten då stoet påverkar avkomman mer än hingsten eftersom fölet inte träffar sin pappa. Det har förekommit flera försök i att klona topphästar men utan framgång, eftersom de inte föds upp på samma sätt. 
 
En annan sak som kan vara värt att tänka på; måste alla hästar vara superbra inom en viss gren? Majoriteten av hästfolket tävlar på lägre nivåer, en bråkdel tävlar i världscupen. Varför ska hobbyryttare ha Grand Prix material på sina hästar? Ska uppfödare behöva betala förmögenheter för hingst och kunniga utbildare för att sedan inse att hästen inte har kapaciteten att hoppa högre än 1.20 och sedan sälja den för småpengar? Det är inget ekonomiskt hållbart sätt att ta fram hästar på. Lisen Bratt Fredriksson, en av Sveriges mest framgångsrika hästhandlare och elitryttare, sa att ha en bra häst är som att ha en cyckel med många växlar. Man kan inte hantera cykeln om man inte lärt sig på cyklar med färre växlar. Så om stammen inte garanterar bra hästar så granterar inte bra hästar framgångsrika ryttare. Någonstans måste man lära sig att cykla (rida) och då är det dumt att börja på de svåraste cyklarna (hästarna). 
 
 
Varför jag blir så arg är för att jag själv (tillsammans med min mamma) är uppfödare. Mina äldsta hästar, Classe och Jacke, är våra egna uppfödningar och jag ska snart betäcka en av mina ston. Jag har valt att betäcka med en hopphingst på mitt hoppsto, men min hopphäst hoppar inte jättebra faktiskt, trots sin hoppstam. Dock har hon ett mycket vackert steg. Classe, min äldsta och bästa hopphäst tycker min tränare ska gå dressyr på grund av sina bra gångarter. Stammen är ingen garanti.
 
 Classe och jag förra året. Vinnare av Guldsporrarna 2014!
 
Hoppas ni uppskattade mitt lilla gästinlägg här på Binkles blogg. Ni kommer hitta mig på min egen blogg eller någon annan inom en snar framtid när jag ska börja jobba och då kommer berätta lite om mina dagar på hästgård. Stay put och ha en fortsatt trevlig dag :) 
 
/ Matilda Andersson
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress